TÜRK TARIMI EGE’DEN BAŞLADI. AMA! | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

23 Kasım 2024 - 23:16

TÜRK TARIMI EGE’DEN BAŞLADI. AMA!

TÜRK TARIMI EGE’DEN BAŞLADI. AMA!
Son Güncelleme :

04 Ocak 2021 - 14:54

9500 Okuma

“Kanaatim odur ki, muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır.

Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmektir. Yoksa bir zayıf ile bir kuvvetlinin birleşmesinden bahsetmiyorum. Birleşmenin böylesi zayıf olanın kuvvetliye esir olması demektir.

Ege iktisat mıntıkasındaki bütün insanların hasılalarını ve gayretlerini birleştirmesi muhakkak feyizli neticeler verecektir. Türkiye’nin say, hayat ve mevcudiyetini mütalaa edince birleşmeden mütevellit fayda ve menfaatlerin çok büyük olacağı kanaatına varacağınızdan şüphe etmiyorum. Müstahsillerin birleşmesinden şahsi menfaatlerinin haleldar olacağını düşünenler tabii şikâyet edeceklerdir.” Mustafa Kemal ATATÜRK İzmir, 1 Şubat 1931

Türk Çiftçisi, bilgi birikimi ve çalışma potansiyeli ile birçok konuda öncü olmuştur. Bu öncülüğü ve girişimciliği  daha fazla üretim ve daha fazla kazanca dönüştürmelidir. Anadolu’nun verimli toprakları  ve güneşi çiftçimizin en önemli armağanıdır.

Üretim planı, profesyonel  pazarlama-satış tarımsal büyümenin mıknatıs gibi  iki ucudur. Bu uçlar etkisini artırdıkça,  Tarımsal  üretim ve kazançta çiftçiye dolayısı ile ülkemize çekilir.

Tarım kooperatifleri, küçük ölçekli çiftçilerin birleşerek kendilerini ekonomik ve sosyal güvenceye almasını sağlayan sosyal boyutlu kurumlardır. Kooperatiflerde temel amaç, üreticiden tüketiciye uzanan en kısa yolu oluşturup ,kalitesi yüksek uygun fiyatlı ürünleri sunmaktır. Kooperatiflerin ekonomiye dahil olması, çitçilerin ekonomide dengeyi sağlaması demektir.

63 ülkede 2.379 kooperatif var. 1420 tanesinin cirosu 100 milyon dolardan çok. İlk 300 kooperatifin cirosu 2.5 trilyon dolar. TUİK verileri 2016 yılına göre  Türkiye’de tarım sektörü %4.1 azalmış. Ülkemizde 53.289 kooperatif ve 7.422994 ortağı var. Ülkemizde ilk kooperatifçilik  Mithat Paşa öncülüğünde  Memleket Sandıkları adı ile kuruldu. 1935 yılında  Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu çıkarıldı. Anayasanın 171 nci maddesi der ki:  ‘Devlet milli ekonominin  yararlarını dikkate alarak öncelikle üretimin arttırılmasını tüketicinin korunmasını amaçlayan kooperatiflerin gelişimine katkı sağlar’

Kooperatiflerin temel amacı üretim maliyetlerini üretici ortağın lehine düşürmektir. Üretilen ürünün satışını organize ederek üreticiye  kazanç sağlamak temel hedeftir.  Ülkemizde ilk kez kooperatifçiliğin başlangıcı Ege’de  Aydın ilimizde kurulan  İncir Muhtahsilleri Ortaklığı ile başlamıştır.

2016 yılı rakamlarına göre kooperatif sayısı 306,birlik sayısı 13 ve ortak sayısı 325.926 olarak belirlenmiştir.

Özellikle Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin ülkemizdeki yapılanması, genel olarak ortağın kazanç sağlamasını zorlaştırmaktadır. Kooperatifler  zayıfların birleşip güçlü olma ana fikri ile kurulması gerekirken ,birçok kooperatif başkanları bölgenin en güçlü çiftçisi olduğundan kooperatiflerin birçoğu  güçlünün daha güçlenmesine yol açmıştır. Örneğin bir kısım üretici kooperatiflerinin  satış yaptığı noktalara vermiş olduğu ham ürünlerin muhtahsil makbuzlarının  kooperatif başkan ve yöneticilerinin ağırlıklı olduğu muhtahsil makbuzları olduğu görülmektedir. Kooperatif sistemi sözleşmeli tarım modeli ile kazancı tabana yayarak gelişir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçimize hibe destekleri, planlı üretim ve kazanca dönüşen projelerle birleşince tarımsal büyüme ve kazanç gerçekleşir. Her yıl Bakanlığın açıkladığı hibe yardımlarının izlenmesi süresiz olmalıdır. İki, üç veya beş yıl takip edilen hibeler, bu süreler geçtikten sonra verimliliğe dönüşmeyen makine parklarına, terkedilen depolara ve tesislere dönüşmemelidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, İpard, Kalkınma Ajansları gibi tarıma yönelik hibe  projeleri  doğru olarak aktarılırsa Türk Tarımı dünyada 1 numara olur.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Selçuk karakülçe 4 Ocak 2021 / 21:52 Yanıtla

Tespitlerinize katılmamak mümkün değil.Herseyden 9nce kooperatif bilinç ve kültürünü oturtmak için daha çok çalışmalıyız