Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da binlerce protestocunun sarayını basma sonrası Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa istifa edeceğini söyledi.
Ülkenin Başbakanı Ranil Wickremesinghe de, evinin basılarak ateşe verilmesinin ardından istifa etmeyi kabul ettiğini açıklamıştı.
Büyük bir ekonomik kriz içinde olan ülkede protestolar aylardır sürüyordu.
Cumartesi günü, yüzbinlerce protestocu ülkenin farklı noktalarından seyahat ederek başkentte toplandı.
Cumhurbaşkanlığı sarayını basan protestocuların yanı sıra büyük kalabalıklar ülkenin farklı yerlerinde sokağa çıkarak eylemlere katıldı.
Yaşanan olağanüstü gün sonrası, Cumhurbaşkanı Rajapaksa da 13 Temmuz’da görevi bırakacağını açıkladı.
HAVAİ FİŞEKLERLE KUTLANDI
Bu haberi veren meclis başkanı, Rajapaksa’nın “iktidarın barışçıl bir şekilde el değiştirmesi” için bu kararı aldığını aktardı.
Rajapaksa protestoculara yasalara uyma çağrısı da yaptı.
Cumhurbaşkanı’nın bırakma kararı başkentte havai fişeklerle kutlandı.
Ülkenin siyasetçileri, yeni hükümeti kurabilmek için görüşmeler yapmak için bir araya gelecek.
AFP’ye konuşan bir üst düzey savunma yetkilisi, sarayı basılan Rajapaksa’nın, askeri bir bölük tarafından güvenli bir yerde korunduğunu söyledi.
Yetkililer Cuma akşamı sokağa çıkma yasağı ilan etmek istemiş, ancak eylemciler bu karara uymadığı gibi sivil toplum ile muhalefet bu uygulamaya karşı çıkmıştı.
Başkent Kolombo’dan bildiren BBC muhabiri Anbarasan Ethirajan, “Bunlar Sri Lanka için olağanüstü zamanlar” diyor:
“Şiddet ve öfkenin zirve yaptığı günün ardından ülkenin en tepesindeki iki yönetici görevi bırakmayı kabul etti. Bu haber Kolombo’daki protesto alanında coşku yarattı. Şehrin birçok noktasında havai fişekler patladı.Ne çılgınca bir değişim! Daha bir kaç gün önce, Cumhurbaşkanı Rajapaksa ve Başbakan Wickremesinghe’nin parlamentoda gülerken çekilen fotoğrafı sosyal medyada viral olmuştu.Birçokları, ikilinin mutlulukla güldüğünü ama ülkede milyonlarca insanın üç öğün yemek yiyemediğini yazıyordu. Ama bir hafta siyasette çok uzun bir süre.Rajapaksa’nın gücünün zirvesinde olduğu zamanlara şahit oldum. Acımasız ve korkulan biriydi. Gazeteciler dahil hiç kimse öfkesinin hedefinde olmak istemezdi.Onu sert şekilde eleştirenler ya da ortadan kayboluyor ya da öldüresiye dayak yiyordu. Ama ne o ne de başbakan bu iddiaları kabul etti.Bugün Cumhurbaşkanı Rajapaksa’nın kendi güvenliği için saraydan kaçması, birkaç ay önce düşünülemezdi bile… Tamil Kaplanları’nı yenilgiyi uğrattıktan sonra, ülkede çoğunluk olan Sinhala Budist toplumunun desteğini arkasına almıştı. O ve erkek kardeşlerine savaş kahramanı gözüyle bakılıyordu. Dramatik bir değişimle, onları iktidara getirenler tarafından devrildiler.”
SRİ LANKA’DA SARAYIN BASILDIĞI GÜN
Kolombo’daki idari binaların olduğu merkeze gelen protestocular, Rajapaksa’nın evinin önündeki polis barikatlarını, “Evine geri dön” sloganlarıyla yıkmıştı.
Polis havaya ateş açsa ve gözyaşartıcı bomba kullansa da eylemcilerin konuta girişlerini engelleyemedi.
Facebook canlı yayınında, yüzlerce kişi cumhurbaşkanlığı sarayındaki odaları, koridorları ve cumhurbaşkanının ofisini işgal etti.
BBC elde ettiği görüntülerde, protestocular saraydaki havuzda yüzerken görüldü.
Güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere toplam 33 kişinin yaralandığı aktarıldı.
Ülke uzun zamandır yükselen enflasyon ile mücadele ederken gıda, yakıt ve ilaç ithal etmekte zorluk çekiyor.
Sri Lanka en son olarak Rusya’dan krediyle yakıt almaya çalışmış ancak başarılı olamamıştı.
Acil kredi talep eden ülke yaşanan ekonomik krizden pandemiyle beraber azalan turizm gelirlerini sorumlu tutuyor.
Ülkede mart ayından beri protestolar sürüyor.
Kriz yüzünden Mayıs ayında Cumhurbaşkanı’nın kardeşi Mahinda Rajapaksa başbakanlıktan istifa etmişti.
Kaynak: BBC Türkçe