BAYKAR tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) 22 Nisan 2021 tarihinde yapılan ilk atış testini başarıyla tamamladı. ROKETSAN tarafından milli olarak geliştirilen akıllı mühimmatlar MAM-C, MAM-L ve ilk kez kullanılan MAM-T hedefleri başarıyla vurdu.
AKILLI MÜHİMMATLARLA HAVALANDI
Daha önce birçok testi başarıyla gerçekleştiren Türkiye’nin ilk insansız taarruzi hava aracı olan Bayraktar AKINCI, ilk atış testi için kanat altındaki salanlarında Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen bir adet MAM-C, bir adet MAM-L ve ilk kez kullanılan bir adet MAM-T akıllı mühimmatları ile havalandı. Mühimmatlı uçuş test kampanyasının ilk uçuşu AKINCI PT-3 ile 17 Nisan’da icra edildi. 21 Nisan’da mühimmatlı ikinci test uçuşu yapılırken, 22 Nisan 2021’de ise ilk atışlar gerçekleştirilmiş oldu.
TAM İSABETLE VURDU
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden yönetilen test sırasında AKINCI TİHA’dan lazer hedefleme ile gönderilen harp başlığı bulunmayan cansız test mühimmatlarının üçü de tam isabetle hedefleri vurmayı başardı.
MAM AİLESİNİN EN YENİ ÜYESİ
Roketsan tarafından geliştirilen mühimmatı, halihazırda MAM-L ve MAM-C mühimmatlarından oluşan Roketsan’ın Mini Akıllı Mühimmat (MAM) ailesinin en yeni üyesi konumunda bulunuyor. Edinilen bilgiye göre; yerli ve milli olarak geliştirilen ve ağırlık/etkinlik optimizasyonu yapılmış olan MAM-T; zırhlı ya da zırhsız araçlar, yumuşak hedefler, binalar ve su üstü hedeflerine karşı kullanılabiliyor.
MAM-T’NİN ÖZELLİKLERİ
Küresel konumlama ve ataletsel navigasyon sistemleri (KKS/ANS) ile desteklenebilecek ara safha güdüm yeteneklerinin yanında, Blok-1 konfigürasyonunda hareketli ve sabit hedeflere karşı yüksek hassasiyet sağlayan mühimmat, yarı aktif lazer arayıcı başlığa da sahip. Farklı platformlara uyumlu geliştirilen ailenin yeni üyesi MAM- T; İHA’larda 30+ kilometre, hafif taarruz uçaklarında 60 kilometre ve savaş uçaklarında 80 km’den uzun menzil kabiliyeti ile ailenin oyun değiştirici kimliğini taşımaya devam edecek gibi gözüküyor.
Şu ana kadar 8+ kilometre menzilli MAM-L veyahut MAM-C mühimmatlarını kullanan Türk SİHA’larının bütün dünya tarafından kabul gören muharebe sahasındaki oyun değiştirici etkisi, MAM-T mühimmatı ile çok daha yüksek seviyelere ulaşacak.
Ayrıca Baykar Savunma tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın ilk atış testinin Roketsan tarafından geliştirilen MAM-T mühimmatı ile yapılması, bu test faaliyetinin MAM-T mühimmatının da ilk atış testi olduğu düşünüldüğünde; Türk mühendislerinin, geliştirdikleri ürünlere olan güveninin kanıtı niteliğinde.
ATIŞTAN ÖNCE İMZA
Atış testi için havalanmadan önce apronda bekleyen Bayraktar AKINCI PT-3 TİHA’nın kanat altında bulunan ve ilk kez atılacak MAM-T mühimmatı, SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ile projede görev alan Baykar ve Roketsan ekipleri tarafından imzalandı.
#AKINCI ilk atış denemesinde
MAM-T
MAM-L
MAM-C ile
Tam İsabet
Not:
MAM-T yani ailenin en irisinin ilk atışı
Bu yüzden ona bir değil 2X@roketsan @savunmasanayii
Köklerden Göklere…#MilliTeknolojiHamlesi ️ pic.twitter.com/rqRRgiZAZ0
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) April 22, 2021
SSB BAŞKANI DEMİR TWİTTER’DAN PAYLAŞTI
MAM-T’nin başarılı atış testi sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “SİHA’larımızın yeni vurucu gücü MAM-T. Daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil için geliştirilen MAM-T mühimmatımızın ilk test atışı AKINCI TİHA’dan başarıyla gerçekleştirildi. İlk defa MAM-T yanında MAM-L ve MAM-C ile beraber 3 mühimmatla kalkıp hepsinin patlayıcı başlıksız test atışlarını başarıyla gerçekleştiren AKINCI envantere girmek için gün sayıyor. Başta, Baykar ve Roketsan olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.” ifadelerine yer verildi.
ROKETSAN’DAN MAM-T AÇIKLAMASI
MAM-T’nin başarılı atış testi sebebiyle Roketsan Genel Müdürü Sayın Murat İKİNCİ tarafından yapılan açıklamada, “Kısaca MAM olarak isimlendirdiğimiz Mini Akıllı Mühimmat ailemiz, geldiğimiz noktada dünyadaki muadillerinden çok daha önde bir konumda. İHA’larda görev süresini maksimuma çıkaran MAM ailemizin yeni üyesi MAM-T de yüksek harp başlığı kapasitesi ve yüksek menzil performansıyla, ülkemizin yeni tip İHA filosunu yine dünya standartlarının üzerinde bir etkinlik ve güce ulaştırmış olacak” dedi.
İkinci, şöyle devam etti:
“Türkiye, yerli ve milli kaynaklarıyla, farklı görevleri icra edebilecek kabiliyetlerle donatarak son teknolojiyle geliştirdiği insansız hava araçlarında, bugün artık küresel bir güç olmuş durumda. Yakın tarihte TSK tarafından kullanılmaya başlaması planlanan AKINCI İHA platformunun kabiliyetleriyle uyumlu olarak geliştirdiğimiz MAM-T, daha uzun görev süresi ve daha yüksek menzil performansıyla göreve hazır olduğunu kanıtladı. AKINCI İHA’nın 1. fazı için belirlenmiş olan teslimat takvimine paralel olarak, bu yılın içerisinde İHA ile beraber ilk mühimmat teslimatlarını yapmayı hedefliyoruz. Kalifikasyon ve diğer test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, 2021 yılı ikinci yarısında tam kapasiteyle seri üretime geçmeyi öngörüyoruz” ifadelerine yer verildi.