Enflasyon verileriyle başlanan yeni haftayı Haber7’ye değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, emtia fiyatlarında gerçekleşerek geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.
Memiş “Haftanın ilk işlem gününde yurtiçi piyasalar enflasyon rakamlarını takip etti. Enflasyon, yüzde 1 civarında piyasa beklentisinin biraz daha üzerinde geldi. Enflasyon verisi önemli, özellikle kur şoku ile beraber yıl sonuna doğru belirlenen bir enflasyon hedefi var Merkez Bankası’nın ama yüzde 15 civarında şimdi koşulları ve verilere baktığımız zaman enflasyon rakamı yüzde 15 civarında tamamlaması beklenebilir.” dedi.
İşte Memiş’in o açıklamaları;
Dışarda piyasalar paskalya tatilinden dolayı kapalı biraz sakinlik var açıkçası. Yurtiçi piyasalarda da biraz daha doların güçlü duruşunu korumaya devam ettiği bir haftaya da başladık, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Beklentinin üzerinde geldi, bu önemli bir veriyledi.
İşsizlik rakamları beklenti doğrultusunda geldi. Dolar uluslararası piyasalarda tekrar değer kazandı. özellikle ABD tahvil faizlerinin yüzde 1,70’in üzerine çıktığını dolar endeksinin 93 puanın üzerine çıktığı gördük. Bu da gelişmekte olan ülke piyasalarında doların tekrar 8,20 TL seviyesine yükselmesine neden oldu.
Özellikle emekli generallerin yapmış olduğu bu eylem piyasalarda tekrar bir miktar strese neden oldu. BU da doları olumsuz yönde etkiledi. Bugünkü koşullarda yine risklerin arttığı bir haftaya da girdik. Çünkü Cuma günü 8 TL seviyesinin altına sarkan bir dolar kuru vardı.
Emtia fiyatları biraz daha baskı altında haftaya başladı Altının gram fiyatı 450-455 TL aralığında dalgalanırken altının ons fiyatı yurt dışından gelen olumlu verilerle birlikte baskı altında kaldı ve 1740 dolar seviyesinin üzerinde kapanış yapamadı. 1720-1740 dolar aralığını takip etmeye devam ediyoruz.
Ancak elinde döviz bulunduranlar dolar bulunduranlar altın ya da gümüş almak için bu ons tarafındaki düşüşleri iyi değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde tekrar direnç seviyeleriyle karşı karşıya kalınabilir, bu da emtia fiyatlarını olumlu yönde etkileyebilir. Cuma günü tekrar Merkez Bankası’nın raporların takip edeceğiz. Bu hafta ABD Merkez Bankası Fed tutanakları var. Genel itibariyle belirsiz ve stresli bir haftaya başladı piyasalar. Özellikle dolar kurundaki seyir ben borsa tarafını hem de değerli metaller tarafında yön belirlemede önemli olacaktır.
GRAM ALTINDA 600 TL SÜRPRİZ OLMAZ
Gram altın/TL fiyatlarındaki düşüşleri bir alım fırsatı olacak değerlendirilmesini yine tavsiye edebiliriz. Yine orta ve uzun vadeye baktığımız zaman dolar kurundaki 9 TL seviyesinin sürpriz olmamalı. İşte gram/TL tarafında 540-560 TL seviyeleri yukarı yönlü kırıldıktan sonra 600 TL seviyesi sürpriz olmamalı. Diğer taraftan gümüşün gram fiyatında 10 TL seviyesinin yukarı kırılması sürpriz olmamalı. Dışardaki jeopolitik risklerde artış gözlemliyoruz Rusya-Ukrayna gerginliği buradaki jeopolitik risklerin artması yine küresel piyasaları olumsuz yönde etkiliyor. ABD-İran arasında yaşanan görüşme trafiği Çin-ABD arasındaki restleşmeler de riskler açısından ve küresel piyasalar açısından önemli. Ama her geçen gün ama her yeni bir haftaya belirsizlikler daha çok artıyor.
Yatırımcılar böyle durumlarda daha çok orta ve uzun vadede düşünerek hareket etmeli . Kısa vadeli geri çekilmeler hem döviz tarafında hem de emtia tarafında alım fırsatı olarak kullanılabilir. Çünkü yıl içinde tekrar bu yaz ortalarında özellikle piyasalarda ciddi bir kargaşa ortamı yaşanabilir. Hem jeopolitik riskler açısında, yani ülkelerin şuanda kendi aralarındaki asgari hareketlilik, Orta Doğu’daki gerilimler gibi etkenler küresel piyasalarda bozulmaya neden olabilir. Bu yüzden bence hem döviz hem de emtia tarafında yaşanabilecek bir gerileme mutlaka değerlendirilmeli. Dünya ekonomilerini çok kolay bir dönem beklemiyor. Herkes ona göre tedbir ve önlemini ona göre almalı. Özelikle Haziran ve sonraki aylarda dünya piyasalarında biraz daha kargaşa artabilir. Bu dönemde Türkiye olarak tamamen ekonomiye enflasyona odaklanmamız gerekiyor.