Aydın’ın Kuyucak ilçesinde kaçak yazı yapılırken bulunan ve Geç Bizans ya da Osmanlı dönemine ait olduğu değerlendirilen küp (pithos), Afrodisyas Müzesine götürüldü.
Alınan bilgiye göre, Kayran Mahallesi’nde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine bölgeye jandarma ekipleri ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlileri gitti.
Bölgede şüphelileri bulamayan ekipler, kazılan yerde küp bulunduğunu gördü.
Vinç yardımıyla çıkarılan 1,5 metrelik boş küp, Afrodisyas Müzesi’ne teslim edildi.
Jandarmanın şüphelileri arama çalışması sürüyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, yaptığı açıklamada, küplerin tarih boyunca depolama amacıyla kullanıldığını söyledi. Tuncer, gerekli çalışmaların ardından küpün müzede sergileneceğini dile getirdi.
İŞ MAKİNESİYLE ÇIKARILDI
Yapılan incelemede, küp olarak tabir edilen kültür varlığının çağlar boyunca tahıl ve zeytinyağı depolamada kullanılan pişmiş topraktan imal edilmiş “Pithos” olduğu tespit edildi. Çıkarılan küp iş makineleri yardımıyla kamyonete yüklenerek Karacasu’daki Afrodisias Müzesine götürüldü. Küpün burada yapılan incelemesinin ardından kaç yıllık olduğu ortaya çıkacak.
“OSMANLI DÖNEMİNE AİT OLABİLİR”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Zarar görmemesi için ivedilikle işlemlere başladık. Nakliye konusunda belediyemiz yardımcı oldu sağolsun. Ancak ellerinde vinç yoktu. Vinci ise bir firmadan temin ettik. Dün saat 21.00 da ise hiçbir aksilik yaşamadan Pithos’u Müzemize kazandırdık. Pithoslar depolama amaçlı kullanılan kaplar olduğu için tarih boyunca aynı formda yapılmıştır” dedi.
Pithos gibi formu çok değişmeyen kapları tarihlemenin en iyi yolunun etrafında ele geçen buluntular olduğunu ifade eden Tuncer, “Bugün arazi genelinde benim gözlemlediğim geç Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmış olan sarı sırlı kırık kap parçaları vardı. Pithos’ un bulunduğu bölgenin yakınında ise Osmanlı döneminde askeri gözlem noktalarının olduğunu biliyoruz. Bu sebeple Pithos’ un Geç Bizans ya da Osmanlı dönemine ait olma ihtimali çok yüksek” diye konuştu.