İzmir Konak’ta 12 Temmuz’da su birikintisindeki elektrik akımına kapılan tıp öğrencisi Özge Ceren Deniz ve ona yardım etmeye çalışan İnanç Öktemay’ın ölümüyle ilgili soruşturma 20 günde tamamlandı. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, İZSU eski Genel Müdür olan Adana Belediyesi Genel Sekreteri Ali Hıdır Köseoğlu ve Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel’in de aralarında bulunduğu 13’ü tutuklu 42 sanık hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Olayın gerçekleşmesinde öngörülemeyecek ve önlenemeyecek herhangi bir olağanüstü doğa olayının bulunmadığı belirtilen iddianamede, İZSU ve Gediz Elektrik’in zincirleme kusurları olduğu vurgulandı.

İKİ KURUM DA KUSURLU

Şüphelilerin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan cezalandırılmaları istendi. Bilirkişi raporunda yer altı kabloların yeterli derinliğe gömülmediği, mazgalların su baskınları nedeniyle çöküp kabloyla temas ettiği, kablo izolasyonunun hasar görmesiyle kaçak akım başladığı belirtilmişti.

‘HER OLAYA BİZZAT MÜDAHALE EDEMEM’

Şüpheli ifadelerine de iddianamede yer aldı. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın “Kurum bünyesinde 7 bin personel var. İzmir ve 30 ilçeye hizmet vermektedir. Her olaya bizzat genel müdür tarafından müdahale edilmesi ve genel müdürün sorumluluğun doğması kabul edilemez. Ayrıca olayın olduğu yere Gediz görevlileri müdahale etmiştir” dediği öğrenildi.

GOOGLE’IN GÖRÜNTÜSÜNE BİLE YANSIMIŞ

Öldüren ihmal Google Street Wiew uygulamasına yansıdığı da ortaya çıktı. Olaydan 3 ay önce çekilen sokak görselinde kazılan alanın düzgün kapatılmadığı; elektrik kablosuna benzer bir şeyin yüzeyde olduğu görüldü.

İZSU’NUN TADİLATINI ADLİYEDE ÖĞRENDİM

Gediz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel de ifadesinde İZSU’yu suçladı: “Ocak 2024’te İZSU’nun yaptığı mazgal döşemesinden ve sonrasındaki tadilat ve onarım işlemlerinden soruşturma başladıktan sonra haberdar oldum. İZSU, kurumumuzdan gözlemci bulundurması gerekliliğine ilişkin bizle irtibat kurmadı.”

VATANDAŞ 1.5 YIL BOYUNCA UYARMIŞ

İddianamede elektrik şirketine gelen ihbarlar da ortaya çıktı. 17 Ocak 2023’te Gediz’i arayan bir kişinin, “Yer altından geçen kabloların birleşim yerinde çukur var, beton kapağı kırılmış. Duba koydum ama tehlikeli” dediği öğrenildi. 21 Aralık 2023’te bir başka vatandaşın, “Yol üzerinde açıkta kablolar var, duman çıkıyor” ihbarında bulunduğu; 9 Ocak 2024’te yapılan diğer ihbarda “Yerdeki yüksek gerilim hattından dumanlar çıkıyor; patlayabilir, yaya geçidi var, çok tehlikeli, ıslak her yer” şeklinde firmanın uyarıldığı ortaya çıktı.