MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan” açıklamasının ardından gözler altılı masaya çevrildi. Ortak aday çıkarma kararı alan altılı adayını seçim tarihi netleşince açıklayacak. Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı kamuoyuna taahhütte bulunacak ve hangi yetkileri kullanıp hangi yetkileri kullanmayacağına ilişkin protokole imza atacak.
Kulislere göre; altılı masa kasım ayında bir “erken seçim” hatta “baskın seçim” bekliyor ve adayını seçim kararı alındıktan sonra açıklayacak. Seçimin zamanında yani haziran ayında yapılması halinde de iki tarih üzerinde duruluyor. Ekimde Meclis açıldıktan sonra ya da 2023’e girildikten sonra cumhurbaşkanı adayının ilan edileceği ifade ediliyor.
Tanınan ve bilinen bir isim
Altılı masa cumhurbaşkanı adayı için altı kriter sıraladı. Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday olacak. Altı liderin belirlediği aday ortak aday olacak. Ancak yazılmayan en önemli kriter ise “seçilebilirlik” ve “kazanacak kişi” olması.
Aday tanınan ve bilinen bir isim olacak. Altı partinin adayına ilişkin, “Masadan çıkma ihtimali kuvvetli ancak dışarıdan da bir isim olabilir. Altılı masaya bugüne kadar isim sunulmadı. İsme dair görüşülmüş, konuşulmuş bir şey yok. İkili bazdaki görüşmelerde bazı isimler gündeme geldi ama masada hiçbir isim teklif edilmedi” değerlendirmesi yapıldı.
Altılı masa önce cumhurbaşkanı adayının ismini açıklayacak, daha sonra aday liderlerle birlikte kamuoyunun önüne çıkacak ve bir protokol imzalayacak. Protokolde hangi yetkileri kullanıp kullanmayacağı ifade edilecek. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyi taahhüt eden altılı masanın adayı bu konuda taahhütte bulunacak ve protokolü imzalayacak. Altılı masanın adayı yetkilerinin bir kısmını yasamaya, bir kısmını yargıya devredecek.
Altılı masanın adayı altı liderden biriyse beş liderle birlikte, dışarıdan bir isim ise altı liderle birlikte kamuoyunun karşısına çıkacak, taahhütte bulunup bu süreçlerin hepsine sahip çıkacağına dair protokolün altını imzalayacak. İmzalayacağı protokolle de hangi yetkileri kullanmayacağı konusunda kendisini bağlayacak. Belediye başkanlarının aday olup olmaması konusunda ise, “Belediye başkanları önce kamuoyunda ciddi anlamda bir ses getirsinler. Önce kendi vazifelerini yapsınlar” görüşü öne çıkıyor.
‘Ekonomi yerine aday konuşulsun istiyor’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik “Cesaretin varsa, yüreğin yetiyorsa bugünden tezi yok ya adaylığını açıkla ya da adayını açıkla” sözüne ise CHP’li yöneticiler, “Erdoğan ‘açıkla’ dedi diye aday açıklanmaz. Gündemi değiştirmek istiyor ve gündemi ekonomik tartışmalardan kopartmak için bunu yapıyor. Onun böyle bir zamana ihtiyacı var. Yoksa Erdoğan istedi diye Kemal Bey aday olacak değil, ya da istedi diye olmayacak diye böyle bir şey olmaz. Aday açıklaması, Türkiye’de iki ay adayı konuşturur. Aday erken konuşulsun istiyor, ekonomi konuşulacağına adaylık tartışmalarının konuşulmasını istiyor” değerlendirmesinde bulundular.