Tüm dünyanın konuştuğu Buça’daki insanlık dramına ilişkin konuşan Lavrov, “Doğruluğunu kanıtlamanın imkansız olduğu bu açık ve yanlış provokasyonun” bir sebebi olduğunu belirterek, “Bunun, devam eden müzakereleri bozmak için bir bahane bulma arzusu olduğunu düşünme eğilimindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yayınladığı video mesajında, Rus ordusunun çekildiği Ukrayna’nın Buça kentinde, “Ukrayna ordusunun ve istihbaratının kaydettiği anlaşılan videoların açıkça yalan ve uydurulmuş” olduğunu ifade etti.
“Doğruluğunu kanıtlamanın imkansız olduğu bu açık ve yanlış provokasyonun” bir sebebi olduğunu belirten Lavrov, “Bunun, devam eden müzakereleri bozmak için bir bahane bulma arzusu olduğunu düşünme eğilimindeyiz.” dedi.
Lavrov, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında İstanbul’da yapılan müzakerelerde küçük de olsa bir ümidin doğduğuna ancak böyle bir zamanda Buça görüntülerinin ortaya çıktığına dikkati çekerek, “29 Mart’ta İstanbul’da yapılan görüşmelerde, heyetler arasındaki müzakerelerde ilk kez Ukrayna tarafı, Ukrayna’nın statüsü ve güvenlik garantilerine ilişkin anlaşmanın nasıl görünebileceğine dair yazılı bir vizyon önermişti.” değerlendirmesini yaptı.
UKRAYNA İLK KEZ KABUL ETTİ!
Ukrayna ve Rus heyetleri arasında İstanbul’daki müzakereler sırasında varılan uzlaşmanın bozulmasına dönük bir amacın olduğunu ima eden Lavrov, “Kesinliği imkansız olan bu provokasyonun amacı nedir? Bunun devam eden müzakereleri bozma amaçlı olduğu düşüncesindeyiz. Geçtiğimiz 29 Mart’ta, İstanbul’da gerçekleşen müzakerelerde Ukrayna tarafı Ukrayna’nın statüsü ve güvenlik garantilerine dair yazılı bir öneri sundu. Ukrayna tarafı ilk kez blok dışı statü (NATO’ya katılmama), nükleer dışı anlaşmayı kağıt üzerinde kabul etti.
Ayrıca Rusya da dahil olmak üzere muhtemel anlaşmanın tüm garantörlerinin rızası dışında, yabancı devletlerin silahlarını topraklarında konuşlandırmamayı ve topraklarında yabancı askeri personelin katılımıyla tatbikat yapmayı reddetmeye hazır olduğunu ilan etti” dedi.
“Anlaşmanın öngördüğü güvenlik garantileri, NATO’nun doğuya, özellikle Ukrayna’ya genişlemesini tamamen dışlayacak ve Avrupa kıtasında bölünmez güvenliği sağlayacak şekilde müzakere ihtiyacının farkına varılması yönünde ilerliyor” ifadelerini kullanan Lavrov, “Ukrayna tarafı, anlaşmanın ana hükümlerinin bu taslağında, bir anlaşmaya varılması halinde Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik garantilerinin Kırım ve Donbass için geçerli olmayacağı tezini kendisi yazdı. Bu aynı zamanda Kiev’in bu bölgelerin durumuna ilişkin farkındalığının gerçekçiliği açısından da önemli bir ilerleme gösterdi” dedi.
“UKRAYNA TARAFI MİLİTARİZM VE NAZİZM’DE ISRAR EDERSE SÜRECE KATKI SAĞLAMAZ”
Uluslararası toplumun Rus tarafının dürüstçe ve tutarlı bir şekilde müzakere masasında çalışmaya hazır olduğunu bilmesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, şu ifadeleri kullandı:
“Ukrayna heyeti şu anda yaptığı gibi Rusya tarafından bazı ek adımlara ihtiyaç olduğunu beyan etmeye devam ederse, militarizm ve Nazizm’den arınmayı, Rus diliyle ilgili hakların yeniden sağlanmasını tartışmayı bile kesinlikle reddetmeye devam ederse, Rusça ile Rusça konuşan nüfusun hakları ve ülke yaşamının tüm alanlarının Nazileştirilmesi ile ilgili sorunlarının olmadığını beyan etmeye devam ederse, bunun müzakere sürecinin ileriki seyrine katkıda bulunmayacağını düşünüyorum.”
“MİNSK ANLAŞMALARININ KADERİNİN TEKRAR ETME RİSKİ VAR”
Lavrov, Rusya’nın müzakerelerde gerçekçi bir ilerleme kaydedilebilmesi için görüşmeye hazır olduğunu belirterek, “Kiev’e sabotaj yapmaması için net bir sinyal gönderilmesinde ısrar ediyoruz. Aksi takdirde Minsk Anlaşmalarının kaderini tekrar etme riski var. Buna asla razı olmayacağız.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’nın güvenlik garantisi anlaşmasını imzalamasının ardından referandum düzenleme talepleri karşısında endişeli olduklarını da kaydeden Lavrov, “Bu referandum olumsuz sonuç verdiğinde müzakere sürecinin yeniden başlatılması ihtimali çok yüksek. Kedi ve fare oynamak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.
RUSYA: UKRAYNA’DAKİ TEHLİKELİ BÖLGELERDEN 620 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana tehlikeli bölgelerden 620 binden fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukrayna’da çatışmaların sürdüğü bölgelerden sivillerin tahliyesi sürecine ilişkin başkent Moskova’da açıklamalarda bulundu.
Ukrayna’nın Harkiv ve Mariupol kentlerinden sivillerin tahliyesi için her gün Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren insani koridorları sağladıklarını belirten Mizintsev, Rus ordusunun söz konusu noktalarda ateşkese uyduğunu savundu.
Gerektiğinde herhangi bir yönde ilave koridor açmaya ve sivilleri tahliye etmeye hazır olduklarını dile getiren Mizintsev, Mariupol’den sivillerin tahliyesinin, Ukrayna tarafınca engellendiğini ileri sürdü. Ukrayna ordusunun bu bölgede ateşkese uymadığını savunan Mizintsev, Kiev yönetiminin söz konusu süreci yönetemediğini ifade etti.
SON 24 SAATTE 18 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
Son 24 saatte Ukrayna’nın tehlikeli bölgelerinden 2 bin 837’si çocuk yaklaşık 18 bin 600 kişinin Rusya’ya tahliye edildiğini aktaran Mizintsev, “Bugüne kadar 122 bin 684’ü çocuk olmak üzere toplam 620 bin 760 kişi tahliye edildi.” dedi.
Mizintsev, Mariupol’den doğuya doğru insani yardım koridorları üzerinden, 1681’i son 24 saatte olmak üzere toplam 127 bin 776 kişinin tahliye edildiğini aktardı.
UKRAYNA’DA LİMANLARDAKİ GEMİLER İÇİN İNSANİ YARDIM KORİDORU
Ukrayna’daki limanlarda 60’tan fazla yabancı geminin bulunduğunu aktaran Mizintsev, söz konusu gemilerin Ukrayna tarafınca bloke edildiğini ileri sürdü. Mizintsev, söz konusu gemilerin limanlardan güvenli çıkışı için her gün Moskova saatiyle 08.00’den 19.00’a kadar insani yardım koridorlarının açıldığı bilgisini paylaştı.