Selçuk Bayraktar’dan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

22 Kasım 2024 - 03:08

Selçuk Bayraktar’dan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce yaptığı konuşmada büyük bir hayalin gerçek olduğunu belirtti. Bayraktar,

Selçuk Bayraktar’dan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak
Son Güncelleme :

30 Ağustos 2021 - 1:01

1750 Okuma

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Baykar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın teslimat töreninde kameralar karşısına geçerek salondakilere hitap etti.

Türkiye’nin yerli ve milli sanayide attığı adımlarda büyük bir rolü olan Selçuk Bayraktar, başarı hikayesini ve karşılaştığı bazı engellemeleri anlattı. Bugün büyük bir hayalinin gerçekleştiğini ifade eden Selçuk Bayraktar, AKINCI TİHA ile Türkiye’nin İHA liginde ilk üçe gireceğini söyledi.

“HAYAT BİZLER İÇİN İNANMAK VE MÜCADELE ETMEKTİR”

Selçuk Bayraktar, şunları söyledi:

“Bugün büyük bir hayalimiz gerçek oluyor. Bizim için oldukça duygusal, bir o kadar da gururlu bir gün. Üzerine titrediğimiz AKINCI’yı eline kına yakılmış bir evlat gibi uğurluyoruz. Envantere girecek olan AKINCI, uzun bir mücadelenin sonucu. Evet, bir sonuç ama kesinlikle bir son değil. Hz. Hüseyin’in de yüzyıllar önce söylediği gibi ‘Hayat bizler için inanmak ve mücadele etmektir.’

2003 yılında mini İHA ile başladığımız yolculukta ülkemizin taktik sınıfta ilk İHA’sına kavuştu. Şuan 10’dan fazla ile ihracat sözleşmesi imzalanmış Türk mühendisin özgün tasarımı Bayraktar TB-2 SİHA’yı ülkemize kazandırdık. Bu sayede BAYKAR gelirinin yüzde 70’ininden fazlasını ihracat ile elde ediyor. Yüzde yüz milli tasarım.

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİNDE TÜMÜYLE YURT DIŞINA BAĞLIYDI

Dün gibi aklımda; 2004 yılında hedefimiz ufak da olsa ilk defa milli tasarım bir insansız hava aracını ülkemize kazandırmaktı. Tabii o dönemde Türkiye savunma sanayisinde neredeyse tümüyle yurt dışına bağlıydı.

‘EVLADIM SİZ TERCÜMANLIĞIMIZI YAPIN YETER’

Savunma sanayiindeki bürokrat bana, hiç unutmam projemizi sunduğumuzda “Evladım, akıllı çocuklarsınız. İyi okumuşsunuz, çalışmalarınız da iyi. Ama bakın yabancılar almış başını gitmiş. Onlara yetişmemiz asla mümkün değil. Siz en iyisi bu işlerle uğraşmayın. Siz aramızda köprü olun, tercümanlığımızı yapın yeter, daha da fazla zorlamayın” demişti. Bizim de mücadelemiz burada başladı. O zaman anladık ki, bu toprakların bize yüklediği sorumluluk çok büyük.

Selçuk Bayraktar'dan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

İLK İŞ OLARAK BU MANDACI ZİHNİYETİ YIKMAMIZ GEREKİYOR DEDİK

İlk iş olarak, bu mandacı zihniyeti yıkmamız gerekiyor dedik. Acaba birileri engelleyecek mi endişesiyle, ama asla ümitsizliğe kapılmadan vazgeçmeden çok çalıştık. Rahmetli dedem, “Evladım, uçakları havaya kaldırın, yere indirmeden teslim edin. Yoksa bunlar uçaklar uçmuyor der engellerler derdi. Bunun da latife olmadığını yaşayarak öğrendik.

2009’DA AĞABEYİMİ TUTUKLAMAYA KALKTILAR

2009’da yaptığımız demoda ağabeyimi tutuklamaya bile kalktılar. Bizim hedefimiz yazılımları yurt dışında tasarlanan montaj uçaklar yapmak değil. Eğer bugün kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul edilen İHA’lara sahipsek, bu başarının altında güvenlik güçlerimizle omuz omuza verdiğimiz bu mücadele yatıyor. Milli İHA geliştirmede, Bayraktar Ailesi olarak hep birlikte çalışıyoruz. Evlenene kadar, ben iş yerinde yatıp kalktım. Annem ve babam ise hala fabrikada yaşıyor. Bizimle birlikte çalışmaya devam ediyor.

“2023 YILINDA GÖKLERDE OLACAK”

Bugün Akıncı’yı hizmetinize sunmaktan gurur duyuyoruz. Akıncı’nın tasarımı babam Özdemir Bayraktar’a ait. 6 ton kalkış ağırlığına sahip 1.5 ton faydalı yük kapasitesi ve 100’den fazla bilgisayar, yapay zeka ile stratejik görevlere imza atacak. Yazılımından elektroniğine 100’de 100 milli tasarımla görev yapacak. Silah sistemlerindeki görev bilgisayarı, karbonfiberi ve algoritmaları ile yapay zeka yazılımlarına kadar yerli olarak tasarlandı ve üretildi. Aynı zamanda ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği seyir füzeleri olmak üzere ülkemiz tarafından geliştirilen yerli mühimmatları kullanabilecek. İnsansız savaş uçağı 2023 yılında göklerde olacak.

Bu vesile ile bir mühendis olarak TÜBİTAK, ASELSAN ve ROKETSAN’a verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Akıncı’yı sadece yüksek teknolojili bir İHA olarak görmüyoruz. 100 yıllardır hürriyetinden vazgeçmemiş olan semalarında hür ve bağımsız olacağız diyen milletimizin hür iradesidir.

‘DEVRİM OLACAK’

Akıncı’dan elde ettiğimiz tecrübeler ile yine muharebede devrim olacak, kısa pistli uçaklara kalkış ve iniş yapacak insansız hava araçları projemize devam ediyoruz.

Adına milli teknoloji hamlesi dediğimiz anlayış aynı zamanda dünyayı çıkarlarına göre şekillendirmeye çalışanlara bir itiraz ve karşı duruştur. Sayın Cumhurbaşkanım başta size olmak üzere en alttan en üste kadar bu çalışmalara destek verenlere şükranlarımı sunuyorum. Akıncı el birliği ile çalışarak ve sizin sayenizde buralara ulaştı.

Merhum Vecihi Hürkuş’un yaşadıkları hala hafızalarımızda taze. El birliği ile yendiğimiz makus tarihimize tekrar geri döndürmelerine izin vermeyeceğiz.

Selçuk Bayraktar, (TİHA), Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimat töreninin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

“3 ÜLKENİN ARASINA GİRMİŞ OLDUK”

AKINCI’nın yıllardır üzerinde çalıştıklarını bir hava aracı olduğunu dile getiren Bayraktar, “Türkiye’nin stratejik en büyük insansız hava aracı. Dünyada sadece birkaç ülke var bu sınıfta insansız hava aracı geliştirebilen. 3 ülkenin arasına girmiş olduk. Bizim ekibimiz çok genç 13 farklı mühendislik dalında 1500 kişilik bir ekibimiz var. Yaş ortalaması 30 diyebilirim. Türk mühendisliğinin bir anlamda imkan verildiğinde gayret ve azimle çalıştığında neler yapabileceğinin göstergesi.” diye konuştu.

Bayraktar, dünyada bütün yeni işleri gençlerin yaptığına dikkati çekerek, AKINCI’nın da bu eserlerden biri olduğunu vurguladı.

Selçuk Bayraktar'dan milli teknoloji hamlesi vurgusu: Devrim olacak

“ARTIK İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞIMIZI DA YAPABİLİRİZ”

Buradan edindikleri tecrübeyle insansız savaş uçağına da çalıştıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

“AKINCI 4 yıl sürdü. Bunun yanında insansız savaş uçağı projesi yaklaşık 10 yıllık hayalimiz. AKINCI’yı bugün askere uğurladıktan sonra çok daha büyük özgüvenle diyebiliriz ki artık insansız savaş uçağımızı da yapabiliriz. Bir yandan da AKINCI’nın seri imalatı da devam ediyor. Bugün itibarıyla 9. hava aracını ürettik ama bunların hepsi seri üretim hava aracı değil. Bir kısmı prototip araçlar. Hızla devam ediyor seri üretim. Bayraktar TB2, 10 ülkeden fazla ihracat sözleşmesi imzaladı. Türkiye hariç 4 ülkede uçuyor. Biz zaman zaman talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz. AKINCI tabii ki çok daha stratejik platform olduğundan biz ilk tasarlamaya başladığımızda ve projenin ilerleyen safhalarında çok daha fazla ilgi gördü. Öncelikle kendi üretimimizi tamamlayıp, uçağı kalifiye edip, seri üretime hazır hale getirerek o talepleri değerlendireceğimizi söylemiştik. AKINCI’ya da ciddi bir talep var. Tahminim çok daha fazlası olacaktır. Daha üst sınıfta ve çok az bulunan bir hava aracı.”

Bayraktar, 9 AKINCI’nın 3-4 tanesinin prototip olduğunu belirterek, 5. seri üretimin hattan indiğini söyledi.

Ayda 1-2 hava aracı üretebildiklerini aktaran Bayraktar, hattın da hızlanabileceği bilgisini verdi.

Bayraktar, bu gibi ürünlerde geliştirme faaliyetinin daha fazla zaman aldığını dile getirerek, “Bayraktar TB2’de de böyleydi. Yüzlerce hava aracı üretmek bir tarafa o hava araçlarını geliştirecek tüm tasarımlarını yapmak ve bütün mühendislik alanlarındaki tasarımlarını bitirip kalifiye etmek çok daha büyük emek gerektiriyor. AKINCI’da da üretimi hızlandırmak nispeten daha kolay.” değerlendirmesinde bulundu.

İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI

Bayraktar, insansız savaş uçağı hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“İnsansız savaş uçağımız… AKINCI’da 100’den fazla bilgisayar var ve bunları biz tasarladık. Aslında bu uçan bir robot. Bir taraftan baktığımızda kocaman gövdesi var ama bizim için kompleks bilgisayarlardan oluşan dijital bir robot. Bugüne kadar geliştirdiğimiz tüm sistemleri bir anlamda başka bir vücuda aktarıyoruz insansız savaş uçağı yaparken. Dolayısıyla bizim için bir adaptasyon meselesi sadece. Yazılımları belli oranda değişecek ve insansız savaş uçağını uçuracak.”

Bayraktar TB3’ün, TB2’den daha büyük olacağını da aktaran Selçuk Bayraktar, kısa pistli gemilerden iniş kalkış yapabileceğini anlattı.

Bayraktar, TB3’te ön tasarım aşamasının biraz daha ilerisinde olduklarını ifade ederek, sürecin devam ettiğini söyledi.

TB3’ün ilk uçuşunu 2022’de yapmak istediklerini bildiren Bayraktar, “Aslında gövdesini tasarlıyoruz. Uçuş bilgisayarları TB2’den aktarılacak. Yazılım adapte edilecek. AKINCI’dan da bazı sistemler aktarılacak. Nispeten bizim için gövdeyi geliştirip kalifiye etmek olacak. Önemli hususlardan biri de TB2’de kullanılan motor çok basit. TEI, çok güzel bir motor yaptı. Dizel. O motor TB3’ün performansı açısından önem arz ediyor. Yüksek performanslı bir motor. Havacılıkta rafta hazır motorlar yok.” diye konuştu.

Selçuk Bayraktar, AKINCI’nın daha stratejik görevlerde kullanılacağını dile getirerek, “Çok daha geniş bir yelpazede mühimmat ailesini taşıyabiliyor. Havadan yere, seyir füzesi, havadan havaya dahil bütün mühimmatları taşıyabiliyor. Görev kapasitesi çok yüksek. Diğer savaş uçaklarıyla insansız olması sebebiyle insanlı uçaklarla yapılamayan görevleri de yapabiliyorsunuz.” dedi.

BAYRAKTAR: AKINCI, UĞURLAR OLA!

Selçuk Bayraktar 27 Ağustos’ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

Yerleri yırtan sel olup taşmalı!

Dağ demeyip, taş demeyip aşmalı!

Sendeki coşkunluğa el şaşmalı!

Haydi git #AKINCI, uğurlar ola!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.