TORBALI KURU DOMATES ÜSSÜ OLDU | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

4 Şubat 2025 - 21:55

TORBALI KURU DOMATES ÜSSÜ OLDU

TORBALI KURU DOMATES ÜSSÜ OLDU
Son Güncelleme :

19 Şubat 2021 - 11:21

2140 Okuma

Torbalı da güneşte ve fabrikalarda kuruyan domateslerin çok büyük bir bölümü batı ülkelerine ihraç
oluyor.

Yıllardır kuru domates üretiminde adeta üs olan Torbalı’da halkta artık kuru domatesi
sofrasından eksik etmiyor.

İlçede yetişen ve güneşte doğal yollarla kurutulan domatesler 60’ın üzerinde ülkeye ihraç edilirken, bu
üründen yapılan domates sosu ise meşhur İtalyan pizzasının ana malzemesini oluşturuyor. On yıllardır
ilçede çiftçilerin doğal yöntemler ile güneşte kurutup ihraç ettiği Torbalı Kuru Domatesini, 2000’li
yılların başlarında fabrikalaşmanın başlaması ile Torbalı Kuru Domatesi endüstriyel üretim zincirine
dahil oldu. Nisan ayında ekimi yapılan domates Temmuz ayında hasat edilmesiyle yeni bir heyecana
sahne oluyor. Tarlalardan toplanan domatesler, kurutulup başka bir ürüne dönüşeceği geniş ovalara
kamyonlarla getiriliyor. Sabahın ilk ışıkları ile mesaiye başlayan işçiler, domatesleri tek tek ikiye
keserek, güneş ışığı, nem ve rüzgarın etkisiyle kuruması için beyaz örtünün üzerine seriyor. Üzerine
talebe göre kükürt veya tuz serpilen domatesler, yaklaşık 1 haftada kuruyarak paketlenmek üzere
fabrikalara gönderiliyor. İhraç olan Torbalı Kuru Domatesi artık yerli halktan da talep görüyor. Daha
çok meze olarak sofralarda kullanılan Torbalı Kuru Domatesi pazarlarda ve marketlerde de yerini
almış bulunmakta.

ALTERNATIF BIR ÜRÜN
Türkiye’nin kurutulmuş domates ihracatının yüzde 95’ini karşılayan bölgede paketlenen ürünlerin
başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 60’ın üzerinde ülkeye
ihraç edildiğini ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Torbalı ovasında 400
bin tondan fazla domates üretiliyor. Eskiden alternatif ürün elde edilemediği için domatesler tarlada
kalabiliyordu. Artık domatesler kurutulduğu için tarlalarda kalmıyor. Bu güneş açısı, nem oranı ve
rüzgar Türkiye’de hiçbir yerde yok. Bu ovada yetişen domates, yine bu ovada kuruyor ve buradaki
fabrikalarda işleniyor. Bu da Torbalı’nın bu alandaki önemli bir özelliği” dedi.

İTALYA’NIN PİZZASINA, ABD’NİN HAMBURGERİNE TORBALI DOMATESİ
Kurutulmuş domateslerin 3,5 avroya kadar ihraç edilebildiğini söyleyen Olgun, “Üretici 30-40 kuruşa
domates satıyor. Biz bunu işleyip yeni bir ürün haline getirdiğimiz için domates değer kazanıyor.
Kurutulmuş domatesin kullanım alanları, ülkelerin tüketim alışkanlıklarına göre farklılık gösteriyor.
İtalyanlar meşhur pizzalarında domates sosunu bu domateslerden yapıyorlar. ABD’de hamburgerciler
hamburgerlerinde sos olarak bu domatesi kullanıyor” diye konuştu. İtalyanların Torbalı ovalarında
üretilip organik olarak kurutulan domatesi çok sevdiğini söyleyen Olgun, “Kurutulmuş domates, pizza
malzemesi olarak kullanılıyor. İtalya’da meşhur pizzacılarda organik domates soslu pizza olarak
satılıyor. İtalyanlar organik domatesi tercih ediyor. Türkiye’den giden domatesler çok ilgi görüyor”
dedi. Torbalı halkının da artık Torbalı Kuru Domatesine talep ettiğini ifade eden Olgun “Torbalı’nın
kuru domates de kat ettiği yolu gören hemşerilerimiz zamanla bu alternatif ürüne daha da talep
göstermeye başladı. Bu talebi gören hem pazarcı esnafımız hem de market işletmelerimiz bu ürüne
tezgah ya da reyonlarında yer vermeye başladı.” diyerek sözlerine son verdi

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN