WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesinde mesajlarımızın da dahil olduğu birçok verinin Facebook şirketleriyle paylaşılacağına dair maddeler tartışmalara yol açmıştı.
Sözleşmedeki bu maddelerden sonra WhatsApp kullanıcıları, yeni alternatif anlık mesajlaşma uygulamalarına geçiş yapmaya başladı. Bu dijital göçe yön verenlerden birisi de Elon Musk oldu. Musk, attığı bir tweet ile herkese Signal kullanmasını önerdi. Peki Signal nasıl bir uygulama, gerçekten güvenli mi, ne gibi özellikler sunuyor?
Gizliliğe odaklanmış bir iletişim deneyimi
Signal, gizliliğe odaklanmış bir iletişim deneyimi sunmayı vadediyor. Uygulamada mesajlar, uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvence altında tutuluyor. Kullanımı tamamen ücretsiz ve oldukça pratik olan Signal’i öne çıkaran ve güvenilir kılan en önemli özelliklerinden biri ise uygulamanın açık kaynak kodlu olması.
Aynı zamanda Signal’in mesajlaşmalarınıza ya da görüşmelerinize erişim izni yok. Bu da aslında tam olarak WhatsApp’ın son gizlilik sözleşmesiyle elimizden aldığı şey. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’den Edward Snowden gibi veri gizliliği alanında uzmanlaşmış kişilere kadar pek çok kişinin bu uygulamayı tercih etmesinin sebebi de sunduğu bu gizlilik.
Signal özellikleri
Signal, WhatsApp’ın sunduğu ve yoğun olarak kullandığımız tüm özellikleri ve fazlasını kullanıcılarına sunuyor. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Anlık mesajlaşma
Grup sohbetleri
Fotoğraf, video, ses ve belge gönderme
Görüntülü arama
Belirlenen süre içerisinde otomatik olarak kaybolan mesajlar
Uygulama üzerinden ücretsiz SMS gönderme