Milletvekili Serter’e 8 maddelik ‘Seyyar’ Raporu | Egenews | Ege ve İzmir Son Dakika HaberleriEgenews | Ege ve İzmir Son Dakika Haberleri

21 Kasım 2024 - 23:27

Milletvekili Serter’e 8 maddelik ‘Seyyar’ Raporu

Milletvekili Serter’e 8 maddelik ‘Seyyar’ Raporu
Son Güncelleme :

11 Ekim 2020 - 13:21

2120 Okuma

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafın sorunlarına yönelik 17 maddelik önerilerini sıralamasının ardından İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin de hazırladıkları 8 maddelik talep listesini CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’e verdi. Seyyar satıcıların sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesinden, belediyelerin tasarlayacağı araçlarda satış yapılabilmesine kadar çeşitli önerilerin yer aldığı raporu değerlendiren Milletvekili Bedri Serter, “Raporu hem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e ileteceğim. İnanıyorum ki en kısa sürede seyyar satıcıların sorunları çözüme kavuşacaktır” dedi.

Varyant’taki İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’ni ziyaret eden CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamını getirdiğini söyledi. İzmir’de 200 bin civarında seyyar satıcının bulunduğu bunun ise bine yakınının çiçekçilik yaptığını aktaran Bedri Serter, “Böylesine geniş bir kitleye sahip seyyar esnafımızın olduğu ülkemizde Genel Başkanımızın esnafa yönelik açıkladığı 17 maddelik öneri listesi seyyar esnafını da mutlu etti” diye konuştu.

ODA OLMAK İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Yaklaşık 5 ay önce İzmir Seyyar Satıcılar Derneği’ni kurduklarını ve geçen sürede bine yakın üyeye ulaştıklarını söyleyen Dernek Başkanı Evren Laçin, Ağustos ayında da Oda haline gelmek için dilekçelerini İzmir Ticaret İl Müdürlüğü’ne ilettiklerini söyledi. Seyyar satıcılar olarak sürekli sokaklarda olduklarını aktaran Laçin, “Sıkıntılarımız da oldukça birikti. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafa  yönelik 17 maddelik talep listesin bizleri çok mutlu etti. Bizler de 8 maddelik taleplerimizden oluşan raporu hazırladık” ifadelerini kullandı.

“DÜKKANLARIN OLMADIĞI YERLERDE SATALIM”

Seyyar satıcılar olarak en önemli sorunlarının güvencesizlik ve zabıta olduğunu kaydeden Başkan Laçin şunları söyledi: “Seyyar esnafı olarak bizim sabit esnafa bir zararımız yok zira biz dükkanların olmadığı yerde satış yapmaktan yanayız. Bizim talebimiz bizlerin de iş ve sağlık güvencesine kavuşması; belediye ile kovalamaca yaşamamak. Bunun için de kayıt altına alınmak, vergimizi ödemek ve gerilimden uzak durmak istiyoruz.”

“SİMİTÇİLER GİBİ OLALIM”

“Belediyeler bize yer göstersin istiyoruz. İlçe nüfuslarının yüzde 2 veya 3’ü kadar bir oranda seyyar esnafı kayıt altına alınsın. Simitçiler gibi belli bir alan tahsis edilerek o bölümde sabit olarak çalışalım. Bu yerlerin tespitini de belediyelerin oluşturacağı komisyonlar yapsın. Biz seyyar satıcılar olarak aramızda yer tahsisi konusunda anlaşacağımıza eminim. Bizi yine belediye kontrol etsin ama zabıta endişesi yaşamayalım.”

Konuşmaların ardından İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin hazırladıkları raporu milletvekili Bedri Serter’e verdi.

İŞTE 8 TALEP

1-      İl ve ilçelerdeki esnaf odaları, kanunlarımızda da yer aldığı gibi hem sabit esnafları hem de seyyar esnafın sorunlarını dikkate alıp onları temsil etmeli.

2-      Tüm illerimizde, ilçelerimizde esnaf dernekleri envanteri çıkarılarak esnafların odalar üzerinden dile getiremedikleri sorunlar, Ankara’da oluşturulacak bir federasyon veya konfederasyon üzerinden çözüme kavuşturulmalı.

3-      İzmir ilimizde esnaf odalarına kayıtlı 100 bin civarında esnaf varken esnaf odalarına kayıtlı olmayan pazarcı esnafları, ikinci el eşya satıcıları, midyeciler, simitçiler, ev işlerine giden güvencesiz temizlik işçileri, ayakkabı boyacıları gibi 200 bine yakın güvencesiz sokak çalışanı güvenceli hale getirilmeli.

4-      Tüm belediyeler belli bir oranda ilçelerinde seyyarlara yer vermeli.

5-      Belediyelerin ve yerel yönetimlerin, seyyarların çalışmaları için tıpkı simitçilere yaptığı gibi tek tip araçlar temin etmeli.

6-      Kayıt altına alınarak hem sosyal güvence sistemine dahil edilmek hem de belediye ekipleri ile sorunsuz bir çalışmayı istiyoruz.

7-      HalkımIzın güvenle alışveriş yapması için kendi otokontrol sistemimiz yanında belediyeler tarafından da hijyen koşullarımız denetlenmeli.

8-      Bütün belediyelerde Esnaf Masası kurulmalı. Burada iki temsilcilik olmalı. Bunlardan biri sabit esnafı diğeri de seyyar esnafları temsil etmeli. Pazarcı esnafları ile ikinci el eşya satan esnaflarımız da burada temsil edilmeli ve 81 ilde hem esnafı sorunları dile getirilmeli hem de seyyar esnafımıza sorunları dile getirilerek çözüm bulunmalıdır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.